ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Πρόθεσή μας είναι πάντοτε η ενημέρωση των πελατών μας, για το είδος, την προέλευση, την ποιότητα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε χειροποίητου χαλιού μας, ως ένα έργο τέχνης της καθημερινότητάς μας. Σας παραθέτουμε παρακάτω, μερικές πληροφορίες σχετικά με κάποια είδη χαλιών, με βάση την προέλευσή τους. Ελπίζουμε να σας ικανοποιήσουν και θα χαρούμε να μας επισκεφθείτε απ;o κοντά για να δείτε την πλούσια συλλογή μας.

ΧΑΛΙΑ ΝΑΙΝ

 Τα χαλιά αυτά προέρχονται από μια μικρή περσική πόλη, ανάμεσα στο Isfahan και στο Yazd. Χαρακτηρίζονται από ένα πλούσιο φυτικό διάκοσμο, ο οποίος περιλαμβάνει λουλούδια, σπιράλ, φύλλα και άλλα μοτίβα εμπνευσμένα από το φυσικό περιβάλλον. Τα επικρατέστερα χρώματα σε ένα χαλί Ναϊν είναι το βαθύ μπλέ γαλάζιο, συνδυασμένο με αποχρώσεις του μπέζ και του ιβουάρ. Η κατηγορία αυτή των περσικών χαλιών θεωρείται ως μια από τις πιο εκλεπτυσμένες, ενώ τα περισσότερα αποτελούνται από 500.000 εώς και 1.000.000 κόμπους το τετραγωνικό μέτρο. Το υλικό συνήθως που χρησιμοποιείται είναι το μαλλί, το οποίο συνδυάζεται με λεπτομέρειες από μετάξι ή βαμβάκι, δημιουργώντας έτσι μια μοναδική φωτοσκίαση.

ΧΑΛΙΑ TABRIZ

 Η πόλη Ταμπρίζ, η οποία και παράγει τα διάσημα αυτά χαλιά, είναι τοποθετημένη στη βόρεια-δυτική πλευρά του Ιράν, κοντά στην επαρχία του Αζερμπαϊτζάν, και συνορεύει με την Ρωσία και την Τουρκία. Για πολλούς αιώνες θεωρείτο ως μία από τις πιο ένδοξες περσικές πόλεις, με πλούσια κουλτούρα και ιστορία, καθώς στη διάρκεια του 13ου αιώνα έγινε η πρωτεύουσα της Μογγολικής Αυτοκρατορίας. Τα χαλιά της πόλης αυτής ξεχωρίζουν για την μοναδική τους ποιότητα, η οποία σε συνδυασμό με τα εκλεπτυσμένα φυτικά μοτίβα και τα παστέλ χρώματα, δημιουργεί μια αίσθηση γαλήνιας ομορφιάς. Η συνήθης διακόσμηση περιλαμβάνει ένα μενταγιόν στο κέντρο του χαλιού, το οποίο πλαισιώνεται από άνθη, αραβουργήματα και κλαδιά. Άλλο σύνηθες μοτίβο είναι η αναπαράσταση των 4 εποχών, που περιγράφει την ζωή των αγροτών στη διάρκεια της άνοιξης, του καλοκαιριού, του χειμώνα, και του φθινοπώρου. Τα χαλιά αυτά αποτελούνται από 500.000 κόμπους το τ.μ και φτάνουν μέχρι και τους 1.000.000, ενώ για την κατασκευή τους χρησιμοποιείται μαλλί, συνδυασμένο με βαμβάκι ή μετάξι, η παρουσία του οποίου σε κάποια σημεία προσδίδει μια μοναδική αίσθηση βάθους και λεπτομέρειας. Ακόμη, οι κατασκευαστές των χαλιών Tabriz, μέσω της τέχνης τους απέδιδαν φόρο τιμής στους μεγάλους Πέρσες ποιητές.

ΧΑΛΙΑ ESFAHAN 

H πόλη αυτή βρίσκεται στο κέντρο της Περσίας, σε υψόμετρο πάνω από 1.500 μέτρα και φημίζεται για την απαράμιλλη ομορφιά της. Υπήρξε η πρωτεύουσα της Περσίας μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα, ενώ τα χαλιά της φέρουν από 600.000-1.000.000 κόμπους το τ.μ. Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι ένα είδος πολύ ντελικάτου, αλλά συγχρόνως ανθεκτικού μαλλιού, γνωστό για την ομορφιά και την στιλπνότητά του. Συνήθως, τα χαλιά αυτά κατασκευάζονται με στιμόνι μεταξωτό, ενώ το ίδιο υλικό, το μετάξι, χρησιμοποιείται για να δώσει φως στις λεπτομέρειες των φυτικών, κατά κανόνα, μοτίβων.Τα χαλιά της πόλης Isfahan θεωρούνται ως μια από τις καλύτερες και ομορφότερες κατηγορίες περσικών χαλιών.

ΧΑΛΙΑ GOM

Η ιερή πόλη Γκούμ βρίσκεται στη νότια πλευρά της Περσίας. Τα χαλιά της πόλης αυτής περιλαμβάνουν μια εξαιρετικά πλούσια θεματογραφία από φυτικά κοσμήματα και σκηνές κήπων, μέχρι σκηνές κυνηγιού, αναπαραστάσεις θόλων από ναούς, καθώς και το γνωστό περσικό θέμα του δέντρου της ζωής. Φέρουν 600.000-1.000.000 κόμπους το τ.μ και το μαλλί που χρησιμοποιείται ειδικά στην κατηγορία αυτή, ονομάζεται ‘kolk’, μια εξαιρετική ποιότητα,  προερχόμενη από το λαιμό του ζώου, μαλακή, σαν αίσθηση μεταξιού. Πολλές φορές χρησιμοποιείται το μαλλί σε συνδυασμό με το μετάξι ή και το αντίστροφο. Τα χαλιά της κατηγορίας αυτής προκαλούν θαυμασμό για την μοναδική τους φινέτσα, την ποικιλία των σχεδίων τους, καθώς και για το τέλειο φινίρισμά τους.

•  ΧΑΛΙΑ KASHAN

 Τα χαλιά που προέρχονται από την πόλη Kashan διακοσμούσαν την αυλή του Shah Abbas του Μεγάλου, για τον οποίο και είχαν κατασκευαστεί, κατά την περίοδο της περσικής αναγέννησης. Πρόκειται για υπέροχα κομμάτια, υφασμένα με χρυσό και ασήμι, φέροντας το όνομα του Shah Abbas. Η σημερινή ποικιλία των χαλιών αυτών, αναπαριστά ένα οβάλ μενταγιόν στο κέντρο του χαλιού, το οποίο πλαισιώνεται από λουλούδια και αραβουργήματα. Κάποιες φορές στην κατηγορία αυτή απαντά και το μοτίβο του προσευχητή. Τα κυρίαρχα χρώματα είναι το κόκκινο και το βαθύ μπλέ-μαύρο. Γενικώς τα χαλιά αυτά έχουν πολύ καλή ποιότητα και είναι υφασμένα από ένα πραγματικά ραφινάτο μαλλί.

•  ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΧΑΛΙΑ

Τα μοντέρνα χαλιά είναι μια βασική και μεγάλη κατηγορία χειροποίητων χαλιών, καθώς προέρχονται από διάφορες χώρες και μέρη ανά τον κόσμο. Στην Περσία, την Ινδία και το Πακιστάν υπάρχουν εξειδικευμένοι καλλιτέχνες που κατασκευάζουν μεγάλη ποικιλία από τέτοια χαλιά. Η κατηγορία αυτή αναγνωρίζεται εύκολα, καθώς οι καλλιτέχνες προτιμούν να αφήνουν πολύ ελεύθερο χώρο όσον αφορά τη διακόσμηση, ενώ τα περισσότερα μοτίβα είναι γεωμετρικά (τετράγωνα, τρίγωνα, οριζόντιες ή κάθετες γραμμές) εκτελεσμένα σε μικρή κλίμακα. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως τα βασικά (βαθύ μπλε, κόκκινο, ιβουάρ) σε συνδυασμό με ένα -ή άλλα δύο το πολύ- χρώματα. Τα περισσότερα ξεχωρίζουν για την αφαιρετική τους τεχνοτροπία, ενώ είναι εξαιρετικά δημοφιλή σε Ευρώπη και Αμερική.

•  ΧΑΛΙΑ SAROUGH 

Τα χαλιά αυτά προέρχονται από τη μεγάλη περιοχή Sharough στα δυτικά της κεντρικής Περσίας και συνήθως απαντούν σε χρωματισμούς κόκκινους ή μπλέ, ενώ κατασκευάζονται σε πολλές σχεδιαστικές παραλλαγές. Συχνά έχουν στο κέντρο ένα μενταγιόν, το οποίο πλαισιώνεται από μια αυστηρά καθορισμένη μπορντούρα. Το μαλλί είναι υψηλής ποιότητας κάνοντας το χαλί χοντρό και ανθεκτικό. Τα σχέδια είναι πυκνά με λεπτομέρεια και ακρίβεια. Λόγω της ανθεκτικότητάς τους είναι κατάλληλα για πολλαπλές χρήσεις.

ΧΑΛΙΑ HAMEDAN

Η πόλη αυτή, ως μια από τις αρχαιότερες στον κόσμο, βρίσκεται στην βορειοδυτική Περσία και τα χαλιά της κατασκευάζονται σε 500-600 χωριά. Κάθε χωριό έχει και τις δικές του παραλλαγές στην τεχνοτροπία. Τα χαλιά αυτά είναι συνήθως πολύχρωμα και κατασκευάζονται από εξαίρετο μαλλί. Τα μοτίβα τους είναι γεωμετρικά και τα χρώματά τους έντονα.

ΧΑΛΙΑ KAZAK

  Κατασκευάζονται στο Πακιστάν. Τα μοτίβα είναι εμπνευσμένα από ρώσικα γεωμετρικά σχέδια και το μαλλί που χρησιμοποιείται  φυσικό. Είναι χαλιά ανθεκτικά, με έντονα και δυνατά χρώματα και πλένονται με πέτρα, πράγμα που τους δίνει μια αστραφτερή υφή. Έχουν συνήθως λεπτό πέλος και λόγω σχεδιού και χρωμάτων εντάσσονται εύκολα σε σπίτια και χώρους με διαφορετικά στυλ.

ΧΑΛΙΑ YALAME

Η περιοχή αυτή βρίσκεται στην νότια Περσία, όπου κατασκευάζονται χαλιά νομάδικα, με έντονα-βαθιά χρώματα και πλούσια σχεδιαστική ποικιλία. Ένα σύνηθες μοτίβο των χαλιών Yalame είναι τα επαναλαμβανόμενα μενταγιόν σε σχήμα  διαμαντιού. Η ποιότητα τους είναι εξαίρετη.

ΧΑΛΙΑ ABADEH

Τα χαλιά της πόλης αυτής (νοτιοδυτική Περσία) είναι πολύ ανθεκτικά και ελκυστικά. Τα σχέδια εμπνέονται απ’τη νομάδικη ζωή, ενώ το πιο συνήθες μοτίβο είναι το εξάγωνο στο κέντρο, το οποίο πλαισιώνει μια ροζέτα ή ένα μενταγιόν. Τα κυρίαρχα χρώματα είναι το κόκκινο και το καφέ, με μπλε λεπτομέρειες, ενώ ως τύπος χαλιών είναι πολύ χρηστικός και πρακτικός. Αρχικά, επειδή τα χαλιά της περιοχής δεν είχαν κάτι το ιδιαίτερο ως προς την τεχνοτροπία, οι κάτοικοι επηρεάστηκαν από τους νομάδες Gashgai, από τους οποίους υιοθέτησαν χρώματα και σχέδια, εισάγοντάς τα εν συνεχεία στην δική τους τέχνη.

ΧΑΛΙΑ KELARDASHT

 Τα χαλιά αυτά κατασκευάζονται στο χωριό Klardasht στη Β. Περσία. Το κυρίαρχο μοτίβο είναι το εξάγωνο, το οποίο πλαισιώνεται από λευκές primitive γραμμές, πολλές φορές με ένα σκαραβαίο στο κέντρο. Τα χρώματα είναι έντονα με μπλε και κόκκινες αποχρώσεις. Το πέλος είναι χοντρό μεν, αλλά μαλακό και ανθεκτικό.

ΧΑΛΙΑ MASHHAD

 Η περιοχή αυτή, η οποία είναι και ιερή πόλη βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Περσίας. Το κυρίαρχο μοτίβο στα χαλιά αυτά είναι το μενταγιόν από άνθη λουλουδιών, τοποθετημένο στο κέντρο της σύνθεσης, σε χρώματα σκούρο μπλε και κόκκινο. Το μαλλί που χρησιμοποιείται είναι πολύ μαλακό (παχύ και λιπαρό) και τα χαλιά αυτά μοιάζουν πολύ με τα Kashan. Συχνά φέρουν και μπεζ χρωματισμούς.

XAΛΙΑ LORI

  Τα χαλιά αυτά κατασκευάζονται από νομάδες (Lurs) που βρίσκονται νοτιοδυτικά του Ιράν. Στην επιφάνειά τους απεικονίζονται γεωμετρικά σχέδια (ρόμβοι ή τυποποιημένα ζώα και φυτά) και τεχνοτροπικά μοιάζουν αρκετά με τα χαλιά Ghashghai, με τη διαφορά όμως ότι εδώ το σχέδιο είναι πιο αραιό και αφαιρετικό. Το μαλλί είναι μαλακό, ενώ πολλές φορές προέρχεται από κατσίκα. Θεωρούνται χαλιά εξαιρετικής ποιότητας, ενώ λόγω ανθεκτικότητας είναι κατάλληλα για πολλαπλές χρήσεις.

ΧΑΛΙΑ ZIEGGLER

 Κατασκευάζονται στο Πακιστάν, σύμφωνα με παραδοσιακές τεχνικές που έχουν υιοθετήσει οι κατασκευαστές τους από το Arak της Περσίας. Το μαλλί είναι υψηλής ποιότητας και ανθεκτικό, ενώ τα χρώματα είναι φυσικά και φυτικά. Μικρή βιοτεχνία παραγωγής Ziegler υπάρχει και στην Ινδία. Στη Βρετανία το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής Ziegler δημιουργήθηκε το 1870. Τα σχέδια εμπνέονται από παλαιότερα σχέδια παραδοσιακών χαλιών και δίνουν όψη αντίκας. Επειδή τα χρώματα είναι φυτικά, δημιουργούν μια σκούρα οπτική, η οποία όμως εξασθενεί μόλις το χαλί πλυθεί και τοποθετηθεί κάτω από τον ήλιο. Μπορούν να τοποθετηθούν σε τραπεζαρία, σαλόνι ή σε παιδικό δωμάτιο. Υπάρχουν και Ziegler με μοντέρνα μοτίβα, τα οποία όμως και αυτά ακολουθούν τις παραδοσιακές τεχνικές.

ΧΑΛΙΑ KHALMOHAMADI 

Tα χαλιά αυτά προέρχονται από το Αφγανιστάν. Επειδή η χώρα δεχόταν συχνά επιθέσεις και βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση, τα μοτίβα των χαλιών αυτών είναι συνήθως πολεμικά. Τα κυρίαρχα χρώματά τους είναι το έντονο κόκκινο-σύμβολο του αίματος των πολεμιστών- σε συνδυασμό με το μαύρο. Είναι πολύ ανθεκτικά χαλιά και το μαλλί που χρησιμοποιείται προέρχεται από κατσίκα. Τοποθετείται στην είσοδο, στην τραπεζαρία ή μπροστά από το τζάκι. Ήταν η πρώτη κατηγορία χαλιών που ήρθε σε μεγάλες ποσότητες από την Ανατολή στην Ευρώπη.

•  KIΛΙΜΙΑ

 Tα περισσότερα κιλίμια κατασκευάζονται στο Ν. Ιράν, αλλά και στο Αφγανιστάν. Η υφή τους είναι σκληρή, σαν τσόχα και στερούνται πέλους. Ως προς το σχέδιο και από τις δύο πλευρές επαναλαμβάνονται με συμμετρία τα ίδια μοτίβα. Τα χρώματα είναι συνήθως έντονα και ξεκάθαρα και τα μοτίβα γεωμετρικά. Είναι ανθεκτικά χαλιά, οπότε μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιήσει παντού, ακόμα και στην ύπαιθρο όπως κάνουν στην Περσία (για πικ-νικ). Το υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή τους είναι κυρίως το μαλλί , σε στημόνι και πέλος, ή το βαμβάκι (για την κατασκευή του στημονιού) ενώ σε κιλίμια εξαιρετικής τέχνης, ολόκληρη η βάση αλλά και το πέλος μπορεί να είναι από μετάξι. Αρκετές κατηγορίες κιλιμιών έχουν δουλευτεί με ιδιαίτερη λεπτομέρεια, με τη μέθοδο ‘suzanni’, όπου οι τεχνίτες υφαίνουν το χαλί με τη βελόνα-εκατοστό προς εκατοστό-επιτυγχάνοντας εξαιρετική λεπτομέρεια και σαφήνεια στο σχέδιο.

ΧΑΛΙΑ BALOCH

 Η κατηγορία αυτών των χαλιών είναι νομαδική, καθώς κατασκευάζονται από τους περιπλανώμενους κατοίκους στα σύνορα μεταξύ Ιράν και Αφγανιστάν. Για το λόγο αυτό και οι δύο αυτές χώρες έχουν πλούσια παραγωγή χαλιών Baluch. Τα μοτίβα τους είναι κυρίως γεωμετρικά και φυτικά, ενώ ‘το δέντρο της ζωής’ είναι ένα σύνηθες και πολύ δημοφιλές σχέδιο στους κατασκευαστές. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι το βαθύ κόκκινο σε συνδυασμό με μπλε ή μαύρο. Η υφή είναι αρκετά μαλακή. Τοποθετούνται συνήθως στο χόλ επειδή είναι ανθεκτικά, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης και σε μοντέρνα σπίτια. Χαρακτηριστικό τους στοιχείο είναι τα μαλακά κρόσσια, αφού το στημόνι τους κατασκευάζεται συνήθως από βαμβάκι και η λεπτή υφή, τα οποία επιτρέπουν στο χαλί να τοποθετηθεί και κάτω από την πόρτα.

ΧΑΛΙΑ KERMAN

 Η πόλη Kerman βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Περσίας και μεγάλος αριθμός τέτοιων χαλιών έχουν χρησιμοποιηθεί στις αυλές των βασιλιάδων σε όλο τον κόσμο. Το κυρίαρχο χρώμα είναι συνήθως το κόκκινο και το βασικό σχέδιο περιλαμβάνει ένα μεγάλο μενταγιόν τοποθετημένο στο κέντρο του χαλιού, το οποίο πλαισιώνεται από μια φαρδιά μπορντούρα διακοσμημένη με λουλούδια. Δημοφιλές χρώμα για τον τύπο αυτών των χαλιών είναι το ανοιχτό πράσινο, το οποίο θεωρείται και ιερό. Χρησιμοποιείται πολύ υψηλής ποιότητα μαλλί, με χρώματα φυτικά και φυσικά. Τα χαλιά αυτά κατασκευάζονται σε μεγάλες διαστάσεις αφού προορίζονται να διακοσμήσουν μεγάλους- κεντρικούς χώρους.

ΧΑΛΙΑ BIDJAR

 Η πόλη βρίσκεται στο Δυτικό Ιράν όπου και κατασκευάζονται τα πιο σκληρά και ανθεκτικά χαλιά του κόσμου. Είναι γνωστά ως “σιδερένια περσικά χαλιά”. Τα χαλιά αυτά είναι χοντρά, σφιχτά και πιο βαριά, με εξαιρετικής ποιότητας μαλλί. Το χαρακτηριστικό τους μοτίβο είναι ο ρόμβος, μέσα στον οποίο υπάρχει ένα λουλούδι, ενώ στις τέσσερεις άκρες του ρόμβου εμφανίζονται φύλλα. Τα κυρίαρχα χρώματα είναι το σκούρο κόκκινο και το μπλε, το μαύρο και λίγο πράσινο για κάποιες λεπτομέρειες. Λόγω της ανθεκτικότητας τους τα χαλιά αυτά μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν σε δημόσιους χώρους, όπως σε reception ξενοδοχείων. Η κατηγορία που θεωρείται ως η πιο εκλεπτυσμένη στα Bijar, είναι η ‘Takab’ όπου χρησιμοποιείται και μετάξι, στην επένδυση των λεπτομερειών.

ΧΑΛΙΑ BAKHTIAR

 Η διακόσμηση των χαλιών αυτών περιλαμβάνει τετράγωνα, τα οποία φέρουν μοτίβα κήπου ή μενταγιόν. Είναι σκληρά και ανθεκτικά, ενώ το μαλλί που χρησιμοποιείται είναι το καλύτερο στην Περσία, καθώς προέρχεται από τα πρόβατα που μεγαλώνουν στα βουνά, με αποτέλεσμα να είναι χοντρό και λαμπερό. Είναι δημοφιλή στους συλλέκτες. Είναι νομαδικά χαλιά και φτιάχνονται στο ανατολικό Ιράν, κοντά στο Ισφαχάν. Τα κυρίαρχα χρώματα είναι το κόκκινο και το καφέ, ενώ συχνά στη σύνθεση υπάρχει και μπλε. 

ΧΑΛΙΑ SHIRAZ

 Τα χαλιά αυτά προέρχονται από τη νοτιοδυτική επαρχία του Fars, που έχει πρωτεύουσα το Shiraz. Είναι νομάδικα χαλιά και φέρουν γεωμετρικά μοτίβα απλά, συχνά με έναν ή περισσότερους ρόμβους στο κέντρο. Το χρώμα που κυριαρχεί είναι το βαθύ κόκκινο ή το πορτοκαλί και τα μοτίβα απαντούν κυρίως σε μπλε αποχρώσεις. Στην κεντρική σύνθεση εμφανίζονται στυλιζαρισμένα λουλούδια και ζώα, τα οποία ‘αγκαλιάζουν’το κέντρο του χαλιού. Τα χαλιά αυτά είναι rustic και έχουν καλή ποιότητα.

ΧΑΛΙΑ MOUD

 Τα χαλιά αυτά κατασκευάζονται στη Βορειοανατολική Περσία. Ως προς το σχέδιο φέρουν το χαρακτηριστικό μοτίβο “Herati”,  που απαρτίζεται από ένα ρόμβο, διακοσμημένο με λουλούδια και με φύλλα σε μικρή κλίμακα και επαναλαμβάνεται με συμμετρία, δίνοντας την αίσθηση ενός πυκνού πλέγματος, που καλύπτει όλη την κεντρική επιφάνεια του χαλιού. Το μαλλί είναι εξαιρετικής ποιότητας, με λεπτομέρειες μεταξιού. Είναι δυνατό και ανθεκτικό χαλί.

ΧΑΛΙΑ ARDEBILL

 Τα χαλιά αυτά κατασκευάζονται στην επαρχία του Αζερμπαϊτζάν στη νοτιοδυτική Περσία. Τα μοτίβα είναι συνήθως γεωμετρικά με επιρροές από την περιοχή του Καυκάσου. Το χαλί είναι λεπτό, ανθεκτικό και όμορφο, με στυλ ελαφρώς primitive, ενώ το στημόνι του έχει ως κύριο υλικό το βαμβάκι. Τα κυρίαρχα χρώματα είναι το μπλε και το κόκκινο. Συχνά η κατηγορία αυτή τοποθετείται μπροστά σε πόρτες καθώς είναι χαλιά λεπτά αλλά ανθεκτικά.

ΠΕΡΣΙΚΑ GABBEH

 Πρόκειται για νομαδικά χαλιά που κατασκευάζονται στο νοτιοδυτικό Ιράν. Το στυλ των χαλιών αυτών είναι primitive, με παιδικά σχέδια και rustic τεχνική.  Είναι εμπνευσμένα από το περιβάλλον, όπου ζούσαν οι νομάδες, οι οποίοι με απλότητα και αφαιρετική τάση δημιουργούσαν χαλιά μοντέρνας τεχνοτροπίας. Το μαλλί είναι καλής ποιότητας και  πολύ διαδεδομένο στο δυτικό κόσμο. 

ΧΑΛΙΑ TORKAMAN

 Τα χαλιά αυτά προέρχονται από την περιοχή του Τουρκμενιστάν, αλλά από τις άλλες γειτονικές  περιοχές. Είναι υψηλής ποιότητας ως προς την κατασκευή τους, ενώ συχνή είναι η χρήση του μεταξιού στο πέλος και του αγνού μαλλιού. Ως προς την τεχνοτροπία τους ξεχωρίζουν για τα επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά τους μοτίβα, τα οποία πλαισιώνονται από φαρδιά μπορντούρα. Τα κυρίαρχα χρώματα που χρησιμοποιούνται σε αυτού του τύπου των χαλιών είναι το βαθύ κόκκινο, το βιολετί και η ώχρα, τα οποία συνδυάζονται και με άλλα συμπληρωματικά τους. Λόγω της τεχνοτροπίας τους μπορούν εύκολα να διακοσμήσουν οποιοδήποτε στυλ σπιτιού, από ένα κλασσικό έως ένα αρκετά μοντέρνο-αφαιρετικό.

 XAΛΙΑ VARAMIN

 Η συγκεκριμένη κατηγορία χειροποίητων χαλιών κατασκευάζεται στην πόλη Varamin της βόρειας Περσίας, από νομάδικες φυλές της περιοχής. Τα χαλιά αυτά είναι γνωστά για την εκλεπτυσμένη τους τεχνική, ως προς το σχέδιο και τα χρώματα και βρίσκονται πολύ κοντά, ως προς την τεχνοτροπία, με τα κλασσικά χαλιά. Το χαρακτηριστικό τους μοτίβο, το οποίο συνήθως επαναλαμβάνεται σε όλη την επιφάνεια του χαλιού, είναι ένα περίτεχνο βάζο με λουλούδια ή μπουκέτα λουλουδιών διασκορπισμένα σε όλη την επιφάνεια του χαλιού.

ΧΑΛΙΑ KORDI

 Η ιδιαίτερη αυτή κατηγορία των χειροποιήτων χαλιών έχει δημιουργηθεί από τους νομάδες της περιοχής του Κουρδιστάν, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και το Ιράκ. Η τεχνοτροπία τους συνίσταται στη χρήση κυρίως γεωμετρικών μοτίβων, σε μικρή κλίμακα, όπως τριγώνων, ρόμβων και οκταγόνων, ακόμα και μικροσκοπικών ανθρώπινων μορφών, δοσμένα με ένα πιο πρωτόγονο και απλοϊκό τρόπο. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι το στυλ των χαλιών αυτών είναι εμπνευσμένο από το φυσικό τρόπο ζωής των περιπλανόμενων νομάδων. Τα πιο συχνά χρώματα που χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση των σχεδίων είναι  οι σκούρες αποχρώσεις του μπλε και του κόκκινου.

ΧΑΛΙΑ LILYAN

Αυτή η κατηγορία των χειροποιήτων χαλιών προέρχεται από ένα χωριό της Περσίας, στο δυτικό Ιράν, γνωστό ως Lylian, και κατασκευάζεται από τους Αρμενίους. Τα χαλιά αυτά έχουν αρκετά παχύ και ανθεκτικό πέλος, ενώ τα χρώματά τους είναι έντονα και φωτεινά. Το βασικό υλικό κατασκευής τους είναι το υψηλής ποιότητος μαλλί.

ΧΑΛΙΑ GASHQYAI

 Η δημοφιλής αυτή κατηγορία νομάδικων χαλιών έχει λάβει την ονομασία της από τους περιπλανόμενους νομάδες Qashqai, που κατάγονται από τη νοτιοδυτική Περσία. Τα χαλιά αυτά κατασκευάζονται από μαλλί εξαιρετικής ποιότητος και σχεδιαστικά έχουν δεχτεί καθοριστική επιρροή από το τρόπο ζωής των φυλών αυτών. Γι’αυτό το λόγο ο διάκοσμός τους περιλαμβάνει λουλούδια, πουλιά, φυτά και μικροσκοπικές ανθρώπινες φιγούρες, όλα δοσμένα με μία πιο πρωτόγονη-αφαιρετική τεχνοτροπία. Τα κυρίαρχα χρώματα είναι το βαθύ σκούρο κόκκινο και μπλε, καθώς και η ώχρα. Η συγκεκριμένη κατηγορία των νομάδικων χαλιών θεωρείται ως η πιο ποιοτική και εκλεπτυσμένη.

ΧΑΛΙΑTAFRESH

 Η κατηγορία αυτή των χειροποίητων νομάδικων χαλιών κατασκευάζεται στη μικρή πόλη Tafresh στη δυτική Περσία. Αυτό το είδος των χαλιών μοιάζει αρκετά ως προς την τεχνοτροπία και τα χρώματα με τις αντίστοιχες κατηγορίες των άλλων νομάδικων χαλιών, όπως των Hamedan, Qashqai, Lilyan και Kordi. H διακόσμησή τους περιλαμβάνει φυσικά μοτίβα, εμπνευσμένα από το περιβάλλον και σχεδιασμένα σε μία πιο γεωμετρική-αφαιρετική φιλοσοφία, πάντα σε φυσικούς χρωματισμούς. H πλέξη, των χαλιών αυτών, είναι πυκνή και το πέλος τους παχύ και ανθεκτικό, ενώ συγχρόνως, η υψηλή ποιότητα του μαλλιού που χρησιμοποιείται, ως βασικό υλικό, προσδίδει στο χαλί μαλακή και πολυτελή υφή. Τα χαλιά αυτά συνήθως κατασκευάζονται σε μικρά μεγέθη.

ΧΑΛΙΑ MALAYER

Η κατηγορία των χαλιών Malayer αποτελεί μια πολύ ξεχωριστή και ευδιάκριτη κατηγορία περσικών χειροποίητων χαλιών. Ως προς την τεχνοτροπία τους βρίσκονται πολύ κοντά στο στυλ των άλλων, υψηλής ποιότητας, νομάδικων χαλιών, όπως των Qashqai και Hamedan.To συνηθέστερο μοτίβο που επιλέγεται από τους καλλιτέχνες είναι ένα μεγάλο μενταγιόν που τοποθετείται στο κέντρο του χαλιού, διάταξη η οποία θυμίζει κλασσικής τεχνοτροπίας χαλιά, με τη διαφορά ότι σε αυτό το είδος τα μοτίβα αποδίδονται με πιο γεωμετρικό-αφαιρετικό τρόπο. Η χρήση έντονων χρωμάτων όπως βαθύ κόκκινο, σκούρο μπλέ και ώχρα, προσδίδουν στα χαλιά αυτά μιά πιο ρουστίκ οπτική.

ΧΑΛΙΑ MYMEH

 Η κατηγορία αυτή των περσικών χαλιών κατασκευάζεται στη βορειοδυτική Περσία. Το πιο χαρακτηριστικό τεχνοτροπικό στοιχείο των χαλιών αυτών είναι ένα μεγάλο  μενταγιόν σε σχήμα διαμαντιού, που δεσπόζει στο κέντρο της σύνθεσης και το οποίο εμπεριέχει άλλα, μικρότερης κλίμακας, ομόκεντρα μενταγιόν. Τα πιο κοινά χρώματα των χαλιών αυτών είναι τα σκούρα φυσικά χρώματα, όπως  το κόκκινο, το μπλε και λίγο μπεζ για τις μικρότερες λεπτομέρειες. Όπως στα περισσότερα νομάδικα χαλιά, έτσι και σ’ αυτή την κατηγορία χρησιμοποιείται 100% αγνό μαλλί, γεγονός που τα κάνει ιδιαίτερα ανθεκτικά και κατάλληλα για ευρεία χρήση.

ΧΑΛΙΑ MEHRABAN

 Αυτή η κατηγορία των χειροποίητων χαλιών προέρχεται από τη Βόρεια Περσία και η διακόσμησή της είναι πολύ κοντά στην αντίστοιχη των κλασσικών περσικών χαλιών. Τα  κλασσικά μοτίβα, όπως η κεντρική ροζέττα και τα αραβουργήματα που πλαισιώνουν το κεντρικό μοτίβο, κατατάσσουν τα χαλιά αυτά στα κλασσικά παραδοσιακά. Γενικά,  τα χαλιά αυτά είναι πολύχρωμα και το μαλλί που χρησιμοποιείται υψηλής ποιότητας. Κατασκευάζονται κυρίως  σε μεγάλα μεγέθη, καθώς προορίζονται να διακοσμήσουν όχι μόνο μεγάλου μεγέθους σπίτια, αλλά και δημοσίους χώρους.

ΧΑΛΙΑ JOOSAN

 Η συγκεκριμένη κατηγορία χαλιών κατασκευάζεται στην κεντρική περιοχή της Περσίας και ως αναφορά το σχέδιο, ομοιάζει με το γεωμετρικό ύφος των χαλιών από την περιοχή Qashqai και Sarogh. Τα εντυπωσιακά μενταγιόν που κοσμούν το κέντρο της σύνθεσης πλαισιώνονται από αραβουργήματα, πάντα δοσμένα σε ένα πιο γεωμετρικό-φολκλόρ στυλ.

SHAHSHAVAN: Αυτή η ιδιαίτερη κατηγορία των χειροποίητων χαλιών είναι φιλοτεχνημένη από νομαδικές φυλές που ζούνε στο Αζερμπαϊζάν  στην επαρχία της βορειοδυτικής Περσίας. Όπως και τα υπόλοιπα χαλιά που ανήκουν στην κατηγορία των νομάδικων, έτσι και αυτά είναι εμπνευσμένα ως προς τα σχέδια και τα χρώματα από τον πλούσιο-σε εικόνες και διαφορετικά τοπία-τρόπο ζωής των περιπλανόμενων νομάδων. Έτσι, το θεματολόγιό τους είναι μεστό από στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος, όπως άνθη, πουλιά και ζώα, σχεδιασμένα με μία γεωμετική-αφαιρετική οπτική, τα οποία τονίζονται ακόμη περισσότερο λόγω των έντονων-δυνατών τους χρωμάτων.

 • Agche: Η συγκεκριμένη και χαρακτηριστική κατηγορία χαλιών από το βόρειο και κεντρικό Αφγανιστάν κατασκευάζεται τόσο από τους ντόπιους κατοίκους της χώρας αυτής, όσο και από τους γειτονικούς λαούς του Τουρκμενιστάν. Είναι χαλιά ανθεκτικά, ολόμαλλα και χαρακτηρίζονται από τις έντονες  αποχρώσεις του βαθύ κόκκινου, σε όλες του τις κλίμακες, ως το βαθύ μπορντώ. Στην επιφάνειά τους, στο κέντρο, φέρουν το χαρακτηριστικό μοτίβο του πατήματος του ελέφαντα, το οποίο εμφανίζεται ανα δύο ζεύγη των οκτώ, κατά μήκος του χαλιού. Συχνά, τα σχέδια πλαισιώνονται από λεπτές μπεζ  γραμμές, με σκοπό να δοθεί ένα πιο φωτεινό αποτέλεσμα στη σκούρα επιφάνεια.
 • Buhara: Η πόλη Buhara βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ρωσίας και παράγει ένα πολύ χαρακτηριστικό και εύκολα αναγνωρίσιμο στυλ χαλιών. Το στυλ των χαλιών Buhara είναι καθαρά γεωμετρικό και αποτελείται από συγκεκριμένα γεωμετρικά σχήματα, τα οποία απεικονίζονται στο κέντρο του χαλιού. Τα συνηθέστερα μοτίβα για τα χαλιά Buhara, είναι οι ρόμβοι και το γνωστό «πάτημα του ελέφαντα», που  συνήθως καταλαμβάνει το κέντρο του χαλιού σε ένα ζευγος των δύο ή τριών μαζί σε μια γραμμή. Αυτά τα χαλιά είναι κατασκευασμένα από μαλλί ή σε συνδυασμό από μαλλί και μετάξι. Το πιο αγαπημένο χρώμα στα χαλιά αυτά είναι το βαθύ κόκκινο, που χρησιμοποιείται ως φόντο και συνεπώς καταλαμβάνει και τη μεγαλύτερη επιφάνεια.

Βέβαια δεν είναι λίγες και οι φορές που οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν ως κυρίαρχο χρώμα και το μπεζ-ιβουάρ, συνδυασμένο με ανοιχτό γαλάζιο ή γκρι στις λεπτομέρειες.

 • Marocco: Η χώρα του Μαρόκου παράγει χαλιά, που χαρακτηρίζονται από πολύ φωτεινά και έντονα χρώματα, όπως το βαθύ πορτοκαλί,  το κόκκινο και το πράσινο, εμπνευσμένα από τα πλούσια χρώματα της αφρικανικής φύσης. Τα μοτίβα που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως απλά και γεωμετρικά, δίνοντας μια αίσθηση πρωτογονισμού, όσον αφορά την τεχνοτροπία. Το στυλ των χαλιών του Μαρόκου μοιάζει πολύ με το αντίστοιχο στυλ των νομαδικών και μοντέρνων χαλιών. Πρόκειται για χαλιά συνήθως παχιά στην υφή, πράγμα που τα καθιστά κατάλληλα για ευρεία-καθημερινή χρήση.
 • Aria: Αυτά τα χειροποίητα χαλιά προέρχονται από το Αφγανιστάν και κατασκευάζονται από τους κατοίκους που ζουν στα βόρεια και βορειοανατολικά μέρη της χώρας. Το στημόνι της κατηγορίας αυτής των χαλιών είναι από μαλλί, ενώ τα κυρίαρχα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι τα θερμά, όπως το σκούρο κίτρινο και πορτοκαλί. Τις περισσότερες φορές οι καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν χρωματική αντίθεση, συνδυάζουν τα θερμά χρώματα με τα πιο ψυχρά, όπως το ανοικτό μπλε, ώστε να τονίσουν ακόμη περισσότερο το σχέδιο του χαλιού. Το στυλ της κατηγορίας αυτής είναι γεωμετρικό και τα μοτίβα αποδίδονται με λεπτομέρεια και πυκνότητα.
 • Shirvan: Αυτός ο τύπος χειροποίητου χαλιού φιλοτεχνείται στην περιοχή Shirvan στο Αζερμπαϊτζάν της Περσίας και θεωρείται ότι είναι ένας από τους καλύτερους και πλέον εκλεπτυσμένους στην περιοχή του Καυκάσου. Το χαλί είναι λεπτό, πυκνό και εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από μαλλί. Τα μοτίβα είναι συνήθως γεωμετρικά και καλύπτουν όλη την κεντρική επιφάνεια του χαλιού, σαν πυκνό πλέγμα. Τα χρώματα είναι ζωντανά και έντονα, ενώ κυριαρχεί και εδώ-όπως και στα χαλιά Aria-οι χρωματικές αντιθέσεις μεταξύ θερμών και ψυχρών χρωμάτων.
 •  Arak: Αυτά τα χαλιά κατασκευάζονται στα δυτικά τμήματα της κεντρικής Περσίας. Σχεδιαστικά, φέρουν διάφορα είδη μοτίβων, αλλά συχνά διαθέτουν ένα κεντρικό μενταγιόν και ένα ξεχωριστό περίγραμμα που μοιάζει με τα χαλιά Kerman ή Kashan. Στην περίπτωση βέβαια αυτών των χαλιών δεν συναντούμε τη σχεδιαστική λεπτομέρεια και πυκνότητα των χαλιών Kashan. Τεχνοτροπικά, ανήκουν στην κατηγορία των κλασσικών χαλιών με συχνά το σχέδιο να τείνει και ελαφρώς  προς το γεωμετρικό. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι τα βασικά όπως κόκκινο, μπλε, ιβουάρ. Είναι πολύ ανθεκτικά χαλιά με υψηλή πυκνότητα κόμπων και γυαλιστερό μαλλί.
 • Farahan: Αυτός ο τύπος χαλιού προέρχεται από την πόλη Farahan, που βρίσκεται στο κεντρικό Ιράν, νότια της Τεχεράνης. Είναι επίσης γνωστά ως χαλιά Mahal στα δυτικά. Έχουν μοτίβα Herati,διάταξη η οποία περιλαμβάνει ένα λουλούδι μέσα σε ένα ρόμβο ή ροζέτα, ο οποίος με τη σειρά του περιβάλλεται από τέσσερα φύλλα ακάνθου. Τα κυρίαρχα χρώματα είναι ως επί το πλείστον το σκούρο μπλε και το κόκκινο. Το υλικό του στημονιού είναι συνήθως μαλλί ή βαμβάκι, ενώ στο πέλος συχνά, πέραν του μαλλιού, χρησιμοποιείται εκτεταμένα και το μετάξι. Τα χαλιά Farahan, εκτός από την Περσία, κατασκευάζονται επίσης και στο Πακιστάν, καθώς ο σχεδιασμός τους επηρέασε τους κατασκευαστές των χαλιών εκεί, με αποτέλεσμα να γίνουν αρκετά δημοφιλή στη χώρα.
 • Nanaj: Τα χαλιά Nanaj υφαίνονται σε μικρά χωριά γύρω από τον Malayer στην περιοχή Hamadan του Ιράν. Πρόκειται για χαλιά με ανθεκτική ύφανσή και μαλακό παχύ μάλλινο πέλος. Οι παραδοσιακοί υφαντοποιοί χρησιμοποιούν ένα ισχυρό βαμβακερό στημόνι και υφάδι, ενώ τα νήματα δένονται μεταξύ τους με την τεχνική του τουρκικού κόμπου, που κάνει την ύφανσή τους να διαρκεί για γενιές. Το τοπικά παραγόμενο μαλλί είναι εξαιρετικής ποιότητας και έχει μια φυσική γυαλάδα που δημιουργεί ένα πολυδιάστατο, σε οπτική, χαλί.
 • Meshkin: Αυτός ο τύπος χαλιών κατασκευάζεται στην πόλη Meshkinshar κοντά στο Heriz της βορειοανατολικής Περσίας, στα καυκάσια σύνορα. Τα χαλιά αυτά προορίζονται συνήθως για να καλύψουν τους χώρους των διαδρόμων των σπιτιών, γι’αυτό και οι διαστάσεις τους είναι πιο συγκεκριμένες. Οι κατασκευαστές τους χρησιμοποιούν κυρίως επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά σχήματα για να διακοσμήσουν την επιφάνεια, ενώ το στυλ είναι καθαρά νομάδικο. Τα κυρίαρχα χρώματα είναι το βαθύ κόκκινο,το βιολετί και η ώχρα, προσδίδοντας έτσι μια αίσθηση ζεστασιάς στο χώρο. Είναι κατάλληλα για να τοποθετηθούν σε σπίτια με ρουστίκ αισθητική.
 • Κινέζικα Χαλιά: Αναμφισβήτητα, η Κίνα έχει μακράν παράδοση στην κατασκευή χαλιών και τα πρώτα δείγματα λέγεται ότι φιλοτεχνήθηκαν περίπου πριν 2.000 χρόνια. Στην αρχαιότητα, τα χαλιά χρησιμοποιούνταν ευρέως στα αυτοκρατορικά παλάτια των Κινέζων, στα δικαστήρια, αλλά και σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο, η τέχνη της κατασκευής χαλιών εισήχθη στη χώρα κάπου γύρω στον 15ο με 17ο αιώνα. Τα σχέδια, καθώς και τα χρώματα, σε μερικά από τα παλαιότερα κινέζικα χαλιά είναι συχνά εμπνευσμένα από την τέχνη της πορσελάνης και της μικρογραφίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτός από τα συνήθη φυτικά μοτίβα, στις επιφάνειες απεικονίζονται και παλιά θρησκευτικά σύμβολα με στυλιζαρισμένες μορφές δράκων και άλλων μυθικών πλασμάτων από την κινέζικη κουλτούρα και μυθολογία. Τα περισσότερα από τα κινέζικα χαλιά έχουν ένα χαρακτηριστικό παχύ και ανθεκτικό πέλος, με βαμβακερό στημόνι και τα σχέδιά τους τοποθετούνται κατά τρόπο που να δημιουργείται στο μάτι ένα τρισδιάστατο αποτέλεσμα, με έντονη την αίσθηση του βάθους και της προοπτικής.
 • Τουρκικά Χαλιά: Τα παλαιότερα τουρκικά χαλιά κατασκευάστηκαν τον 13ο αιώνα στην πόλη Κόνια, η οποία εδώ και πολύ καιρό ήταν το κέντρο κατασκευής χαλιών στην Τουρκία. Τα χαλιά που χρονολογούνται τον 16ο και 17ο αιώνα έχουν εξαιρετική τεχνική και είναι τόσο όμορφα και εκλεπτυσμένα που μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα περσικά. Τα τούρκικα χαλιά έχουν επηρεαστεί έντονα από την κουλτούρα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, οι οποίοι έχουν αξιόλογη και μακραίωνη ιστορία στην κατασκευή χαλιών. Τα χαλιά που είναι παχύτερα, αποτελούνται από μαλλί και βαμβάκι, ενώ συχνά κατασκευάζονται και μεταξωτά, εξαιρετικής τέχνης και ποιότητας. Η κατασκευή τους πραγματοποιείται βάσει της διάσημης τουρκικής τεχνικής, γνωστής ως «τουρκικός κόμπος». Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν μοτίβα βασισμένα σε σκηνές προσευχής με πολλά γεωμετρικά μοτίβα. Οι άνθρωποι και τα ζώα δεν απεικονίζονται καθόλου, καθώς κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο, σύμφωνα με το Κοράνι.
 • Patchwork: Τα χαλιά Patchwork παράγονται συχνά από παλιότερα χρησιμοποιημένα χαλιά και το καθένα από αυτά αποτελείται από χωριστά κομμάτια που τοποθετούνται όλα μαζί, όπως ένα παζλ, δημιουργώντας έτσι ένα νέο χαλί. Όλα τα κομμάτια είναι ραμμένα μαζί, παράγοντας ένα νέο μέγεθος και σχέδιο. Τα χρώματα και τα σχέδια είναι ειδικά επιλεγμένα ώστε να δημιουργούν είτε μια αρμονία στο σύνολο,  είτε δίνοντας έμφαση στην αντίθεση. Το κύριο μειονέκτημα αυτών των χαλιών είναι η έλλειψη ανθεκτικότητας, καθώς είναι πολύ ευαίσθητα στη χρήση, σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες.
 • Tarom: Οι κατασκευαστές των χαλιών Tarom ακολουθούν συνήθως το ύφος και την τεχνική των νομαδικών χαλιών, σε στυλ έντονα ρουστίκ. Συχνά χρησιμοποιούν βαμβάκι καλής ποιότητας στο στημόνι, για να δώσουν στο χαλί μια μεγάλη διάρκεια ζωής. Αυτά τα χαλιά είναι συχνά κατασκευασμένα σε μικρά μεγέθη με φυσικά χρώματα, όπως το κόκκινο,το πράσινο και το ιβουάρ, ενώ τα σχέδιά τους είναι απλά και γεωμετρικά. Η παράδοση αυτών των νομαδικών χαλιών έχει διατηρηθεί καλά από προηγούμενες γενιές, συνήθως από τους νομάδες της περιοχής.
 • Chechen: Η Τσετσενία είναι μια ρωσική περιοχή, γνωστή για το μαλλί της και την τέχνη της ύφανσης χαλιών. Τα τσετσένικα χαλιά μοιράζονται τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά όλων εκείνων των χαλιών που φιλοτεχνούνται στις περιοχές του Καυκάσου. Όσον αφορά το ύφος και την τεχνοτροπία, είναι πολύ κοντά στα χαλιά Kazak, καθώς μοιράζονται, λίγο πολύ, τα ίδια μοτίβα και χρώματα. Οι κατασκευαστές προτιμούν να χρησιμοποιούν γεωμετρικά μοτίβα για να διακοσμήσουν την επιφάνεια του τάπητα, σε μία μεγάλη κλίμακα από φωτεινά χρώματα, συνήθως αντιθετικά μεταξύ τους, με πολλές σχεδιαστικές λεπτομέρειες. Το μήκος του πέλους κυμαίνεται ανάμεσα στο πολύ μικρό των χαλιών από την περιοχή Shirvan της Περσίας και του παχύτερου που συναντάμε στα χαλιά Κazak.
 • Ardakan: Αυτή η κατηγορία χαλιών κατασκευάζεται στην περιοχή Ardakan, κοντά στην πόλη Yazd του κεντρικού Ιράν. Ως προς το σχέδιο, τα χαλιά αυτά μοιάζουν αρκετά με τα αντίστοιχα κλασσικού τύπου, καθώς στο κέντρο φέρουν ένα περίτεχνο κεντρικό μενταγιόν που πλαισιώνεται από φυτικά μοτίβα, αμπέλια και μοτίβα εμπνευσμένα από συνθέσεις κήπων. Το πέλος τους κατασκευάζεται συνήθως από μαλλί, ενώ το στημόνι είναι συχνά βαμβακερό. Ο συγκεκριμένος τύπος χειροποίητων χαλιών συναντάται σε μία μεγάλη ποικιλία διαστάσεων, αλλά περισσότερο προτιμώνται αυτά που είναι σε μεγαλύτερες διαστάσεις.
 • Horzin: Η επαρχιακή πόλη Horzin, κοντά στο Αφγανιστάν, παράγει μία μεγάλη γκάμα από μικροαντικείμενα τέχνης, τα οποία είναι χρηστικά, αντανακλώντας παράλληλα το νομάδικο-φολκλόρ στυλ της επαρχίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα μάλλινα πατάκια, τα οποία χρησιμοποιούνται ως σέλα και συχνά διακοσμούνται με φυλαχτά, όπως είναι τα ''ματάκια'' κατά της βασκανίας. Τα σχέδια τους είναι γεωμετρικά και οι χρωματισμοί τους έντονοι. Το βασικό υλικό που χρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές είναι το μαλλί, σε στημόνι και πέλος, ώστε να αυξάνεται η ανθεκτικότητα του αντικειμένου.